פקעות ובצלי פרחים - שתילה סתווית לפריחה אביבית

אסא - בצלי פרחים

תכנון

המפתח לגינה יפה ופורחת, עצות ורעיונות להצלחה
גידול פקעות בצלים פרחים תופס מקום גדל והולך בתכנון ובביצוע הגינון הציבורי והפרטי. הצלחת הגידול מובטחת במינימום מאמץ. התוצאה – פריחה מרהיבה בשלל צבעים. על ידי התייחסות למספר גללים פשוקים בגם המתחילים וחסרי הניסיון יהיו לבעלי גן פרחים פורח, כגננים מלאי גאווה.



תכנון השתילה

לקראת התכנון כדאי להתחשב בשונות המאפיינת את "בצלי הפרחים", והמתייחסת לגובה הצמחים לקשת הצבעים המגוונת לגודל הפרח, צורת הפריחה ומועדי הפריחה. ניתן לתכנן רצף פריחה בגינה החל מהחורף ועד סוף האביב. מתוך המגוון הרב של בצלי הפרחים, ניתן למצוא את אלה שיתאימו למטרות שונות בגינות הנוי השונות, ההנאה לא תאחר לבוא. בצלי הפרחים מתאימים למכוון אפשרויות גנניות – ניתן לשתול בערוגות, חד או רב גוניות, שתילה כגבול זו יכולה להיעשות לאורך צמחיה רב שנתית, לאורך גדר, דרך ועוד. שתילה למטרות כיסוי, סוגים מסוימים מתאימים למסלעות אחרים למדשאות סביב גזעי עצים ושיחים, ולשתילה באדניות, בעציצים או בכלים שונים, וכמובן כפרח קטיף. - שתילה מקובצת של מיני פרחים נפרדים, מעצימה ומגבירה את אפקט הפריחה. - רצויה שתילה בקבוצות או באשכולות – כל המרבה, התוצאה מרשימה יותר. - רצוי לשתול מספר אי זוגי של קבוצות. - בצלים הפורחים במדשאה זהו מראה משובב, ניתן ליהנות מפריחת כלניות, נרקיסים ועוד. על ידי שתילתם בתוך הדשא. - יש להתחשב בעובדה עי אין לכסח את הדשא עד להתייבשות עלוות הצמחים. מובטחת הנאה רבת שנים מפריחת הבצלים.



קניה, אחסון וטיפול בבצלי פרחים לפני שתילתם

אחסון "בצלי הפרחים" עד לשתילתם חשוב ביותר. הקפדה על תנאי אחסון נכונים, תבטיח קבלת פריחה מיטבית. בחלק גדול של בצלי הפרחים, הפרח נמצא בצורה מושלמת בבצל, לכן חשוב לאחסנם במקום מאוורר ויבש. אין לאחסן בצלי פרחים בשקיות פלסטיק. יש להימנע מאחסונם בסביבה של פרות בשלים כמו בננה ותפוחים המפרישים "אתילן" שהוא הורמון צמיחה העלול לשבש את פריחת הפרחים. - יש לברר האם נדרשים תנאי אחסון מיוחדים לפני השתילה! - ככלל, אין צורך לקרר את כל הבצלים והפקעות במקרר לפני השתילה, מלבד צבעונים, יקינטון וכרכום. - אחסום במקרר עד לשתילה – את בצלי הצבעונים לש לקרר ב-5 מעלות למשך 9-6 שבועות (בתא הירקות במקרר הביתי) לפי השתילה. יקינטון וכרכום יש לקרר באותם תנאים למשך 6-4 שבועות לפני השתילה. מטרת הקירור היא לאפשר פריחת פרחים מוקדמת ואיכותית. - בולבינלה, שושן, ליליום, נרקיס, חצוצרה וסקילה פעמונית רצוי לאחסן במקרר בתא הירקות עד למועד שתילה רצוי. - יש להימנע משתילה בימים בהם הטמפרטורה גבוהה. - יש לברר האם נדרש טיפול מקדים לפני השתילה. - כלניות ונוריות יש השרות במים זורמים (ברז מטפטף), בצל ולא בשמש כ-12 שעות לפני השתילה. בתום ההשריה לשתול מיד בקרקע מושקת ומנוקזת היטב, יש לשמור על קרקע לחה במהלך הגידול. בימים חמים מומלץ לצנן את מקום שתילת הנוריות והכלניות על ידי השקיה תכופה עם מעט מים והצללה. לבצלים ופקעות אחרים לא נדרש טיפול מקדים לפני השתילה.



השתילה

דישון
"בצלי פרחים" יגדלו ויפרחו גם ללא תוספת דישון, משום שבבצלי הפרחים ישנו מזון האגור באברי האגירה. על מנת לשפר צימוח ואיכות פריחת הפרחים ניתן לדשן (נוריות מגיבות היטב לדישון). הדרך הקלה והפשוטה היא הצנעת הדשן בסביבת הבצל עם השתילה. מומלץ להשתמש הדשן שחרור איטי המכיל את כל היסודות הדרושים לצמח – דשן הפעיל 6-3 חודשים. ניקוז יש לשתול בקרקע מושקית ומנוקזת היטב. בצלי פרחים הנשתלים בקרע בה המים עומדים עלולים להירקב.


גידול במכלים, אדניות ועציצים
הניקוז כאן חשוב במיוחד. יש להתחשב בעובדה עי מצע הגידול נוטה להתייבשות מהירה כאשר מיכלי הגידול ממוקמים בשמש מלאה ובאזורים בהן נושבות רוחות. יש לשמור על לחות המצע לאורך כל תקופת הגידול. במצע יבש מתייבשות היונקות לאורך השורשים והתפתחות הצמח נפגמת. מאידך, עודף מים במצע גורם נזק רב לבצל, לפקעת ולצמח המתפתח. על מנת לצמצם נזקים, מומלץ למקם את מיכלי הגידול באזורים מוצלים בגינה. עם הופעת גבעול הפריחה ניתן למקם מחדש באזור הרצוי בגינה.


כמות השקיה
תקופת הגידול הראשונית של בצלי הפרחים היא הסתיו. כידוע הסתיו מאופיין באקלים אינו יציב מבחינת טמפרטורות וחלוקת גשמים. לאחר השתילה יש להקפיד על קרקע לחה, צמח שנבט וסובל ממחסור במים יגרם לו נזק רב.
 

דרישות האור
לכל אחד מסוגי בצלי הפרחים שנבחרו לשתילה יש לברר מספר דרישות לגבי האור – האם לשתול באור מלא, אור חלקי או צל מלא. מחסור באור יגרום לחלק מהצמחים לא לפרוח, ואילו בצמחים הדורשים צל – חשיפה לאור מלא תעכב את התפתחותם.
 

כיוון השתילה
ברוב בצלי פרחים קל להבחין בכיוון השתילה המתאים: החלק הרחב כלפי מטה – ממנו יפרצו השורשים, ואילו החלק הצר, המחודד - כלפי מעלה, ממנו יצמחו העלים וגבעול הפריחה. נוריות שותלים עם הקצוות המחודדים כלפי מטה, רקפות שותלים עם הצד החלק כלפי מטה והצד הקעור עלפי מעלה.
 

מתי לשתול?
 
שתילת בצלי הפרחים מומלצת החל מאוקטובר ועד סוף דצמבר. יש לשתו את בצלי פרחים לק לאחר התקררות ממשית במזג האוויר. ככל שבצל הפרח פורח מוקדם יותר, יש לשתולו מוקדם יותר, על מנת לאפשר צימוח של מערכת שורשים טובה ועלווה מפותחת. אין לשתול כשהטמפרטורה עדיין גבוהה. צירוף של טמפרטורה גבוהה, קרקע רטובה וחמה יגרמו במקרים מסוימים לרקבונות ותמותה של בצלי הפרחים והפקעות .



פריחת הפרחים הסתיימה – מה עכשיו ?

אין לתלוש את העלים כל עוד הם ירוקים, אלא לאפשר להם לבצע הטמעה עד להצהבתם. כדי לתלוש עלים רק כשהם צהובים ונתלשים בקלות. עם התייבשות הנוף בתום עונת הגידול, יש להפסיק את ההשקיה. ניתן להוציא את הפקעות והבצלים, לנקותם משאריות העלווה והאדמה, להרחיק את הנגועים ולאחסן במקום מאוורר ויבש בטמפרטורה של כ-25 מעלות עד לסתיו הבא. האחסון חייב להיעשות בכלים פתוחים ומאווררים. אין לאחסן בתוך שקיות פלסטיק או כלי פלסטיק אטומים. כאשר אין משקים בקיץ, ניתן להשאיר את הפקעות לעונה הבאה. מניסיון שנצבר בגינות רבות ישנו סיכוי טוב לחלק גדול מהבצלים והפקעות לעבור את הקיץ "בשלום", גם כשהאזור בו הם מצויים בגינה מושקה במשך הקיץ. רצוי לחטא את בצלי הפרחים לפני האחסון על ידי איבוקם בחומרים המכילים קוטלי מזיקים ומחלות. ניתן להשתמש ב"מרפאן" למניעה וקטילה של פטריות (עובשים) בשילוב עם ה"פטכלור" או "דיאזינון" לקטילת מזיקים. אחסון בתנאים לא מתאימים כמו תנאי סביבה יבשים וחמים יגרמו לכך שבצלי פרחים יתייבשו והפכו ל"מומיות", או לחלופין אחסון בתנאי לחות וטמפרטורה גבוהים יגרמו לרקבונות. ישנם צמחים אשר מומלץ לא להוציאם בתום עונת הגידול. אלה יצמחו לגוש גדול, אחרי מספר שנים כשהגוש גדול מדי לטעמכם, אפר להוציא בתום עונת הגידול, לפרק ולאחסן עד לסתיו הבא.

דלג לתוכן מרכזי